Når man står foran bygningen på Egevej 3 i Hadsten, er det tydeligt at se på husets smukke arkitektur, at denne bygning har en historie. Det er Hadsten gamle bibliotek, som naturligvis har haft stor betydning for byen. Her får du lidt af historien om det gamle bibliotek i Hadsten, der i dag ejes af Gregers Petersen, som udlejer lokaler i bygningen til kontorer for lokale virksomheder.
Da Hadsten blev en by
For bare 150 år siden lignede Hadsten by slet ikke den, vi kender i dag. Den gang var byen delt op af flere små byer, der lå tæt på hinanden, og som, efter jernbanen oprettelse, voksede sammen og blev til Hadsten. Indtil Kommunalreformen i 1970 var Hadsten Stationsby ret speciel – byen lå nemlig i tre kommuner, to herreder og to amter.
Efter reformen blev byen centrum for sin egen kommune, nemlig Hadsten Kommune. Efter den seneste kommunalreform i 2007 blev kommunen lagt sammen med Hinnerup, Hammel og Hvorslev Kommuner, samt også sognene Granslev, Houlbjerg og Laurbjerg. Det blev herregården Favrskov, der kom til at lægge navn til den nye kommune, Favrskov Kommune.
Lang tid før kommunalreformerne var Hadsten delt op i Over Hadsten, Neder Hadsten og Vinterslev. Da byen blev til Hadsten Stationsby d. 2. september i 1862, begyndte byen jævnt derefter at vokse. Det var byens gode placering, der hvor jernbanen mellem Randers og Aarhus blev lagt, der siden har haft stor betydning for byens udvikling.
Da Hadsten skulle have et bibliotek
Efter jernbanen kom til Hadsten, begyndte byen at vokse. Det betød, at der blev grundlag for at lave en forening i byen, og det udmundede i stiftelsen af Håndværkerforeningen. Det kunne lade sig gøre, fordi jernbanen betød, at man, i henhold til loven om ophævelse af handelslaug fra 1857, kunne drive forretning i byen. Foreningen blev grundlagt i 1873.
Allerede i 1875 tog foreningen et ambitiøst skridt: De ville have uddannelse til byen. Der skulle simpelthen være en teknisk skole. Herfra gik det dog ikke lige så hurtigt, da midlerne til skolen skulle indsamles, ligesom godkendelserne til oprettelse af en skole skulle være på plads. Det var derfor først i 1894, at man kunne købe jorden til stedet, hvor skolen skulle stå. Der gik derfra yderligere en rum tid, før man endelig tog det første spadestik i 1924 – 30 år senere.
Man var i mellemtiden blevet enige om, at den tekniske skole skulle akkompagneres af et bibliotek, for ord er magt, og med bogtrykkerkunstens indtog og de Grundtvigske højskoler i 1800-tallet var selv visse bønder begyndt at få øjnene op for det med bøger. Et bibliotek måtte Hadsten altså have.
Den 15. oktober 1984 blev dagen for indvielsen af Hadsten Bibliotek. Bygningen blev tegnet af arkitekt N. P. Egestad fra Hadsten, og bygmestrene på opgaven var Jens Chr. Skødt og tømrer A. J. Jensen, som ligeledes var fra Hadsten.
I dag huser den flotte bygning ikke længere Hadsten bibliotek, men en række spændende virksomheder, der har lejer sig ind i de restaurerede kontorlokaler. Du kan se hvem, der har til huse i det gamle bibliotek, på siden her.